Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1983-ban kezdődött!

Akkor Shito Ryu karatéval kezdtem a tanulmányaimat. Edzőm Jessus de Matilde Pitty Hernandez, rövid nevén MATI aki Miskolcra hozta a karatét. Csodálatos és fárasztó edzések voltak. Citrom sárga, majd narancs sárga övig csiszoltam a karate tudásomat.

1985-ben egy könyvesboltban vásároltam meg Kelemen István shihan JU JUTSU című könyvét.Kép  

 

 Ez a könyv volt az indíttatás. Kerestem Ju Jutsu klubot, de Miskolcon még nem volt. Így továbbra is a karate edzéseken vettem részt. 1986 május 09-én azonban az első Ju Jutsu edzés kezdődött. Edzőm Szoboszlay Lajos volt, akin keresztül a Kelemen Shihantól tanulhattunk. Már abban az évben részt vettem a mártélyi edzőtáborban ami hosszú időre meghatározta az érdeklődésemet. Tudtam hogy jó helyre és jó mesterekhez kerültem ismét.

 

1987-ben sikeresen vizsgáztam  sárga övre: Kép

Ez az első oklevelem a vizsgáim közül, mai napig emlékszem arra a csodás napra. 

1988-ban aztán a zöld öv vizsga következett a mártélyi edzőtáborban. Ebben az időben már rendszeresen jártunk fel a központi dojo edzéseire péntekenként. Majd a dojóban alvás után a szombati napon edzettünk tovább. Így teltek a hetek, hónapok.

 Kép

 

 1990-ben a katonaság után ismét a dojóban voltam. Akkor szakadt több darabra a miskolci ju jutsu élet. A klubok átkerültek új helyre: Kazincbarcika, Szerencs, Miskolc.

Én újra Szoboszlai Lajosnál találtam magamat. Feleségemmel minden héten szerdán Szerencsre, pénteken meg Tiszalúcra jártunk edzésre. 1991-ben kék övet, majd 1993-ban barna övet szereztem. Lajos tanácsára 1994-ben megnyitottam az első edzőtermemet Miskolcon a Bulgárföldi Általános iskolában. Néhány lelkes tanítvány oktatásával elkezdődött az edzői munkám.

Kép

Az akkori kezők közül a kitartóbak ma már többen fekete övesek. Pintér László barátommal a nyolcvanas évek végén már próbálkoztunk a tradícionális Japán ju jutsu megismerésével. Soha nem értettük, hogy miért nincs a mi szövetségünknek Japán tagsága. Az edzéseken Japánul számoltunk, a technikáknak Japán neve volt de mi kerestük a Japán utat, a Japán mestereket is. 1995-ben 1. danos fekete öves lettem.  Akkori mesterem Szépvölgyi Géza lévén először edzhettem együtt Japán nagymesterekkel. Újra kezdőnek éreztem magam. A mozdulatok, a szellemiség, Sato sensei technikái egy új utat mutattak meg nekem. Tudtam hogy ezen az úton kell tovább haladnom. Az újabb találkozón a 1997-ben 2. danos vizsgát tettem Budapesten.Kép

Jun Osano,

Keiji Tose,

Kurt Schoffman,

Shizuja Sato és

Szépvölgyi Géza előtt.

 A szeminárium alatt ismertem meg Jun Osano Shihant a mai és egyben legnagyobb mesteremet. Az ő technikái a valódi tradicók és a precíz tudás kimeríthetetlen tárháza az ami immár hosszú évek óta utat mutat nekem. 1998-ban aztán Japánba utaztam a tudás kibővítésére. Ezután már rendszeresen jártam Japánba az én szívem második hazájába. 1999-ben harmadik danos vizsgámat már Tokyóban tettem le.Kép

 Ezen a látogatáson egyébként a World Contest-en a világbajnokságon 2. helyezést értem el. Tudtam, hogy első is lehettem volna. De megnyugtattak, hogy Japánban csak Japán lehet a bajnok. Kép

 

 

 

 

Kép

2000-2001-ben az USA-ban folytattam a tudás elmélyítését. Ebben az időben a fizikai erőmet is igyekeztem magasabbra emelni. Visszatérve az Egyesült Államokból egy új teremben az első saját dojó-ban kezdtük az edzést a tanítványokkal. Csodálatos volt, hogy a nap 24 órájában a miénk volt a terem. sokat edzettünk és sokat fejlődtünk is. Ismét Japán látogatás, majd a 2003-ban a Tokyói 4. danos vizsga következett. 2006-ban aztán már a tanítványaimmal utazhattam ismét a szigetországba, ahol 5. danos vizsgámat tehettem le a shihankai engedélyével.Kép

 Ezen az úton végre a tanítványaim is találkoztak a Japán hagyományok eredeti helyszíneivel, a stílusunk bölcsőjével. 

Jó volt ott edzeni ahol évszázadokig szamurájok koptatták a tatamit. Ezeken a ma  már múzeális helyeken csak ritka kivételes alkalommal léphetnek fel külföldiek. Szerencsére nagymesterünk Osano shihan révén alkalmunk nyílt erre is.

 Kép

Jun Osano shihan egyedülálló tudása az én fejlődésem záloga is.

Ezt a hatalmas tudást szeretném én is elsajátítani. Tudom, hogy csak akkor fejlődnek a tanítványaIm, ha én is fejlődöm. 

KÉT FAJTA HADVEZÉR VAN. AZ EGYIK AZT MONDJA A SEREGÉNEK: ELŐRE, A MÁSIK VISZONT AZT UTÁNAM.            

 ÉN A  MÁSODIK TÍPUSHOZ TARTOZOM!

           

 

 

2008 őszén pedig egy újabb nagy lépés a Japán támogatással megvalósult harcművészeti központunkat nyitottuk meg Miskolcon a Győri Kapu 145 sz. alatt.

 

Kép

 

VISZLÁT AZ EDZÉSEN!!!!

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

Mellik Béla

06 20 5617114

belasan@freemail.hu


Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>